Vergelijking met andere sporten

Vergelijking met andere sporten

Als je touch rugby vergelijkt met andere sporten dan heeft het vanzelfsprekend veel weg van rugby. Het grote verschil is dat er fysiek minder kracht nodig is om het spel te spelen en je wordt minder snel bedolven onder grote lichamen die je tegen de grond proberen te drukken.

Maar als je rugby buiten beschouwing laat, dan komt waarschijnlijk voetbal het meeste in de buurt. Net als voetbal is touch rugby een teamsport die op een veld gespeeld wordt met een bal en twee doelen. De manier van de bal naar het doel brengen is alleen anders.

In voetbal is het ook niet toegestaan om de tegenspeler hardhandig tegen de grond te werken om de bal voor je eigen team veilig te stellen. Hiervoor worden ook gele en zelfs rode kaarten uitgedeeld. Toch komt het in het voetbal nog wel regelmatig voor dat een voetballer gewond raakt.

Als je naar een rugby wedstrijd kijkt en daarna naar een voetbal wedstrijd dan is dat een enorm verschil. Als bij rugby de ene speler tegen de andere aan beukt dan hoort dat bij het spel, maar als bij voetbal de ene speler op de teen van de andere gaat staan dan valt de voetballer wiens voet onder de andere zat naar de grond in de hoop een vrije schop, en daarmee tactisch voordeel, te behalen.

rugby-277985_1280Het mooie van touch rugby is dat het tussen deze twee inzit. Bij touch rugby is het toegestaan om de tegenstander aan te raken. Het is zelfs een essentieel onderdeel van het spel, zoals de naam ook wel doet vermoeden. Maar het is niet toegestaan om de tegenstander dusdanig aan te pakken dat er mogelijk letsel ontstaat. Hierdoor is het een veel mildere vorm van rugby.

Maar net als bij voetbal is het niet de bedoeling dat de tegenstander op welke manier dan ook hinder ondervindt van de aanraking. Iemand die touch speelt zal echter niet snel op de grond gaan liggen in de hoop een vrije schop te krijgen.