Geschiedenis van rugby

Geschiedenis van rugby

Harper's 1874

Om te begrijpen waar touch rugby vandaan komt moet je eerst weten waar rugby vandaan komt. Dat is namelijk de oorsprong van het spel.

Middeleeuwen

Er zijn talloze voorbeelden van sporten uit de middeleeuwen waarbij groepen mensen achter een bal aan rennen. Deze sporten hadden allemaal hun eigen spelregels. Regels over wie er mee mochten doen, hoe veel mensen er mee konden doen en over hoe de bal gespeeld mocht worden. Vaak gingen dit soort spelen samen met feestdagen en ceremonies en de teams kwamen meestal uit verschillende dorpen uit de regio.

1845 Rugby

De naam rugby komt van de school in Rugby in Engeland die voor het eerst besloot om eens wat regels vast te legen rondom het balspel dat al sinds de middeleeuwen gespeeld werd. Het was immens populair bij studenten en verschillende scholen hadden een eigen “football” team. Deze regels waren een goed begin, maar er bleven grote verschillen bestaan tussen de verschillende regio’s.

1863 splitsing van voetbal

Omdat de regels nog steeds niet duidelijk waren, maar de sport wel steeds populairder werd, werd in 1863 de Football Association opgericht. Het doel van deze association was om de regels voor eens en voor altijd vast te leggen. Op deze manier konden teams vanuit het hele land tegen elkaar strijden zonder dat er discussies zouden ontstaan over wat er wel of niet mocht.

Het probleem was echter dat een “football” club Rugby die aan deze association deelnam het heel belangrijk vond dat lichamelijk contact tijdens het spel toegestaan werd. Ze vonden dat een integraal deel van het spel. Omdat de andere partijen het juist wilden afschaffen besloten ze dat hun wegen daar zouden scheiden. De Football Association ging zonder deze partij verder en met de regels die zij opstelden ontstond het voetbal spel zoals we dat vandaag kennen. De club uit Rugby ging zelfstandig verder en ontwikkelde de regels voor het spel dat sinds die tijd bekend stond als Rugby voetbal, of in het kort: Rugby.